På grund av att spridingen av coronaviruset åter ökar markant riskerar hälso- och sjukvården i ett antal dessa länder att pressas till gränsen för vad den klarar av under hösten, då även säsongsinfluensa väntas kräva vårdens resurser, anser WHO.
De elva länderna som pekas ut förutom Sverige är Armenien, Moldavien, Nordmakedonien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kirgizistan, Ukraina och Kosovo.
– I veckor har jag talat om risken för ökad spridning när länder justerar sina virusåtgärder. I flera länder i Europa har denna risk nu blivit verklighet – i 30 länder har antalet nya kumulativa fall ökat under de senaste två veckorna, säger WHO:s Europa-ansvarige Hans Henri Kluge.
Enligt Anders Tegnell tolkas siffrorna på helt fel sätt.
– Vi har ett stigande antal fall i Sverige, men det beror på att vi har börjat testa enormt mycket mer än tidigare och vi testar helt andra grupper än tidigare, säger han till SVT:s Morgonstudion.
– Trycket på sjukvården har minskat under senare tid och det är en tendens som är väldigt klar och som fortsätter. Det är väldigt olyckligt att man då sammanblandar Sverige med länder som tidigare inte haft några problem alls och som nu uppenbarligen är i början på sin epidemi.
På frågan om det är allvarligt att Sverige pekas ut av WHO på ett här sättet säger Tegnell:
– Det är absolut allvarligt. Och nu just nu i den här situationen där det pågår väldigt mycket diskussioner om vilka länder man kan resa till och inte resa till är den här typen av uttalande väldigt olyckligt.
Hade WHO stämt av med Sverige hade bilden varit mer nyanserad, tror Tegnell.
– Det här behöver man ha en dialog om och det är viktigt att man inte tar snabba beslut och göra snabba uttalanden på enstaka siffror, säger han och betonar vikten av en sammanvägd bedömning, säger han till SvD.
Till TT utvecklar Tegnell sitt resonemang:
– De har bara tittat på antalet nya bekräftade fall per dag, och det ökar på grund av vi nyligen börjat erbjuda tester till alla med symtom. Vi gör dubbelt så många prover nu jämfört med bara för någon vecka sedan, och då hittar man förstås många fler fall. Men den ökning vi ser är milda fall, inte inläggningsfall. Vi har upprepade gånger framfört i många olika sammanhang att det inte räcker med att titta på en enda datakälla för att bedöma epidemins utveckling, säger Anders Tegnell.
TT: Vad borde WHO ha tittat på i stället, för att få en mer rättvisande bild enligt dig?
– Den mest stabila källan är antalet inläggningar på intensivvården. Det är visserligen bara toppen på ett isberg, men det är en väldigt stabil topp, och där ser vi en nedgång sedan lång tid. Nu handlar det bara om några enstaka inläggningar i Stockholm och de flesta regioner, säger Tegnell.
Dessutom har antalet döda i covid gått ned, tillägger han.
– Vi har fortfarande ett antal personer som dör av covid varje dag, men vi har ingen överdödlighet längre. Det är inte fler som dör i Sverige den här veckan än under motsvarande period tidigare år.
TT: Får WHO den typen av uppgifter från Sverige?
– Nej, de rapporteras inte kontinuerligt. Men vi har nu gett underlag till socialdepartementet, som tar det vidare till WHO. Då hoppas vi att det blir en bättre förståelse av epidemins utveckling i Sverige. Det är ju inte en uppgång i Sverige, utan en väldigt tydligt nedgång, säger Tegnell.
TT: När kommer WHO att få det här underlaget?
– Under dagen, hoppas jag.
Anders Tegnell tycker att det är olyckligt att WHO prickar Sverige på det här viset.
– Det hade varit bättre om man hade haft en dialog inför den här typen av uttalande, speciellt nu när det pågår en diskussion i Europa om vilka länder man kan resa till och inte resa till. Då behöver vi verkligen en nyanserad bild av den egentliga risken i olika länder, säger Tegnell.
Lämna ett svar