Söndagsfilmer; kortfilmer om AI, och en fabrikör ifrån Iran

Skärmavbild    kl

Om några dagar går vi in i en ny dekad
Dekad (från franska ”decade”, av grekiskans δέκας, ”dekas”, ”ett antal av tio”). Vi har enorma mängder franska ord i vårt språk men började skifta om på 60-talet, och är sen dess amerikaniserade. Alla talar franska i Sverige utan att veta om det i allmänhet, se lista.

En ny tioårsperiod, som man redan vet kommer att explodera avseende teknik och AI, vilket motiverar att jag tar med tre videos om saken denna absolut sista söndag år 2019.

Vi kommer inte att känna igen världen inom 365 dagar, och du kommer att möta robotar och ny teknik  i princip ”överallt” i sinom tid även om Europa ligger långt efter Asien.

Jag har talat med en ifrån Iran, han äger en fabrik som gör storbilds-TV, sådana du kan se utmed motorvägarna utomlands, och alla hans skärmar produceras av robotar sen länge. Han sa mig att de tar hand om enformig, tråkig produktion och människor sköter kundtjänst, och nyutveckling.

Jag tog upp frågan om inte robotar stjäl våra jobb, och han skrattade, och sa att visst gör de det; vi slipper sitta och löda ihop skärmar dag ut och dag in. Men de skapar också nya jobb, mycket roligare jobb! No problem! Han själv skulle ösa in pengar i en stor naturpark för barn, och den byggs av människor. Parken ska bära hans barnbarns namn, och det är helt säkert därför han bygger den. Här är det viktigt att skapa, hos oss är det viktigt att prata.

Under filmerna om AI kommer en gammal artikel om denne fabrikör, som chauffören bad mig träffa, skriven den 25 mars 2017. Jag gissar att jag träffade fabrikören år 2015, och han bor i Kyrenia, pendlar till fabriken i hemlandet Iran ibland, men sköter det mesta via sin dator och Skype. Han vill inte vistas i Iran pga. krigsrisken, och runt norra Cypern finns många arméer, och en del ser det som otäckt, och andra som kanon – vem vill peta på en ö som har fem, sex arméer utmed gränserna? De lokala turk- och grekcypriotiska, britterna, turkarna, amerikanare samt FN.

 

How Far is Too Far? | The Age of A.I.

Healed through A.I. | The Age of A.I.

 

Using A.I. to build a better human | The Age of A.I.

 

För några år sedan träffade jag en iranier som jag ”slog ner”
oMan ser på honom att han är helt nedslagen, och bredvid honom sitter en chaufför jag ofta använder, och han ser lite förundrad ut.

Iraniern ville ge mig en stor budget och uppdraget var att sätta upp ett kontor i Stockholm med rätt revisor, manager, osv.

Mannen har en fabrik i Iran där robotar tillverkar storbilds-TV, som man kör ut reklam via, och som sitter utmed motorvägar och på husfasader över stora delar av klotet.

Mannen var främst ute efter ett svenskt medborgarskap
Han hade hört att man kan få det mycket lätt hos oss. Han ville placera sitt barn, sonen skulle bli VD,  på en säker plats på jorden vilket hedrar fadern i honom.
– Visst, sa jag, det är mycket lätt att få medborgarskap för det kommer krävas kanonmat då Sverige ska ut i krig.

Han bad mig förklara, och han bestämde sen att lägga ner planen att skapa ett kontor i Stockholm. Hans bedömning var således efter vårt samtal att Sverige / Europa inte är säkert längre vilket han trodde ”av gammal vana”.

Swedish parliament holds first war game in 20 years
Aljazeera.com 21 mars 2017

The Swedish parliament has held its first war game in 20 years in response to worries over global politics as tensions with Russia rise. Speaker .

Swedish towns told to ’make preparations regarding the threat of war and conflict’ with Russia 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=tmgOveRzSJ4?enablejsapi=1&autoplay=0&cc_load_policy=0&iv_load_policy=1&loop=0&modestbranding=0&rel=1&showinfo=1&fs=1&playsinline=0&autohide=2&theme=dark&color=red&controls=2&]

Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.