Jag väntar med spänning

Vi hade en fransk våg, via Gustav III, och en tysk, och sen länge den barnsliga amerikanska, och vi lär må kanon, de av oss som överlever trixsen, när den mogna asiatiska sköljer över oss.

Franska lånord blev särskilt vanliga inom områden som mat, umgänge, kultur och inredning och några exempel på sådana lånord är populär (populaire), maskerad (mascarade) och byrå (bureau ’tygklädd skrivpulpet; skrivrum; kontor’).

Fler lånord från tyskan

    • billig (från lågtyskans billich ’rättvis, skälig’)
    • ganska (från lågtyskans ganz, gans ’mycket; helt’)
    • måste (från lågtyskans moste ’vara tvungen, kunna, få’)
    • sakta (från lågtyskans sachte ’sakta’)
    • stad (från Stat med samma betydelse)
    • trappa (från lågtyskans trappe ’trappa’)

När började Sverige låna ord från engelskan?
På 1800-talet ökade antalet engelska lånord i svenskan, men det riktigt stora genombrottet kom först efter andra världskriget. Under andra halvan av 1900-talet och 2000-talet är det engelskan som lånat ut flest ord och uttryck till svenskan.’

Två ord anses vara svenska och som vi har exporterat; ”lagom” samt ”ombudsman”. Lagom skapades då en kanna mjöd skickadet runt; drick lagom, laget om, laget runt.

Det är givet, vi är ett mycket litet folk.

Fler videos med Sadhguru- 10 miljoner prenumeranter.

https://youtu.be/Dqq56fa4wC4

 

Listan

Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.