Jag får ge mig…

Skärmavbild    klJag fick ett snorkigt brev av SKV igår där de skrev att Pensionsmyndigheten hade frågat vilket skatt de ska dra på mig, och SKV hade svarat vanlig, och så fick jag ”information” – nu ska du lilla barn fatta följande –  om hur man går tillväga om man vill ha SINK-skatt som utlandssvensk… massa papper, och intyg, och jag skakade på huvudet.

Jag är inte van vid att allt ska styrkas eller att folk är så gräsligt mästrande och oartiga.

Här säger man som det är, och blir trodd, ingen ljuger ändå för det gör man bara inte; hederskultur. Är nån riktigt dum kan du alltid tala om det för premiärministern på Facebook, snacka med byhövdingarna eller borgmästaren.

Jag får nog lära mig turkiska… Googleöversättningarna blir inte bra. Kan  ju vara kul om man förstår om PM säger något viktigt, å andra sidan säger chauffören alltid till mig om det är nått. SMS från regeringen  till mig kommer på engelska, artigt!

Chauffören, på bilden ovan, är muslim, nej de hatar inte hundar, ja de gillar julen… nej, de plågar inte kvinnor svårt… han matar 15 katter varje dygn och brukar handla kött till gatuhundarna.

Language Animated 188 000 prenumeranter, och så jag… 188 001, och två timmar om dagen får nog avsättas, i två, tre veckor, för att lära mig turkiska med tanke på att tjänstemannen som ska utreda mitt medborgarskap kommer nog att tycka att det är en väldigt bra idé.

Jag har träffat min doktors bror, som är lärare, och han har försäkrat mig om att turkiska är väldigt lätt. Det är bara att lära sig ord, och så har han sagt att jag ska börja med alfabetet och sen räkna. Lite senare är steg två att förbjuda chauffören, alla handymans, frissan, tandläkaren, doktorn, servitörer, butiksbiträden, bankfolket, vattenmannen, matbuden, Internetfarbrorn, grannarna och turkcypriotiska polare att inte tala något annat än turkiska med mig.

Jag har kollat upp vad man vet om språk och hjärnan
Problemet ? är bara att jag är i botten ordblind. Inte ovanligt att författare är det; Jan Myrdal, Verner von Heidenstam…

Som tur är har en hel del forskning gjorts runt hur vi bäst lär oss språk. Och det verkar inte vara att sitta med näsan i grammatikboken (dessutom visar studier att det är rätt dåligt för motivationen).

I stället tycks det handla om att – prata.

I ett par decennier har forskare utforskat det som kallas testeffekten. Istället för att läsa en text eller en lista med glosor flera gånger, har man sett att man lär sig bättre om man lägger mest tid på att försöka återkalla kunskapen ur minnet, att testa sig på materialet.

Att skapa egna meningar är en väldigt kraftfull metod också för att lära sig grammatik.

I andra studier har några deltagare fått lära sig genom att härma någon som pratar, ett vanligt inlärningssätt på både kurser och i språkappar. Andra har istället testat sig på orden, försökt hitta dem i minnet. Och även då har testmetoden varit överlägsen. Källa

 

Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.