Imperieskiftet i siffror, repris från 21 maj 2022

Atelje Lugnet, Boden

Jag började skriva om imperieskiftet i mars 2022, och idag la jag upp en ny kategori kallad ”Imperieskiftet” och den innehåller 137 artiklar vars innehåll förmodligen är omöjligt att ta upp på en svensk middagsbjudning.


 

21 maj 2022:

Allt fler amerikanare är medvetna om skiftet nu, men jag ser inte den medvetenheten i Sverige alls. Det skiftet är helt naturligt; imperier kommer och går i cykler, och startar med en enorm innovationskraft. Kina är syn- och hörbart fokuserade på att lösa stora problem.

Googleöversatt: Kina störtar snabbt Amerika på den globala ekonomiska scenen. Sedan den globala finanskrisen har den amerikanska ekonomin förfallit och minskat medan den kinesiska ekonomin har skjutit i höjden och registrerar vad vissa definierar som ”mirakel ekonomisk tillväxt” år efter år. Den östliga supermakten har etablerat sig som den viktigaste handelspartnern för de flesta länder i världen. Det har nu en ledande position i globala leveranskedjor. Den producerar mer råvaror och bilar, och den exporterar mer teknik än USA. Det skickar mycket mer varor till Amerika varje år än vad Amerika exporterar varor till Kina.

Faktum är att vårt handelsunderskott med Kina har blivit det största handelsunderskottet som en nation har haft med en annan nation i världens historia.

Utöver allt detta har Kina nu samlat på sig mer än 1 biljon dollar av amerikanska statsskulder i sina reserver. Vi har skickat högteknologiska jobb utomlands i en rasande takt. Varje år förlorar vi fler jobb, fler företag och mer av vår nationella rikedom till Kina. I Amerika har en stor koppling mellan företagens inkomster och arbetarlöner ägt rum under de senaste fem decennierna. Bara för att stora företag i USA rapporterar rekordvinster, betyder det inte att de kommer att tillhandahålla bra jobb för arbetare i USA.
Ända sedan Kina gick med i Världshandelsorganisationen har det blivit alldeles för lätt för stora företag att skicka jobb till kinesiska marknader, där det är fullt lagligt att betala arbetare extremt låga löner. Samtidigt som antalet tillverkningsjobb minskar i Amerika, minskar också medelklassen. Detta betyder också att antalet amerikaner som är beroende av regeringen har ökat stadigt.
Om inte systemförändringar sker, kommer USA att stå kvar med kronisk strukturell undersysselsättning och arbetslöshetsproblem i decennier framöver. För att göra saken värre finns det många bevis som tyder på att den amerikanska ekonomin är på väg att uppleva en ny nedgång. Och den kommande lågkonjunkturen kan vara den hävstång som Kina behöver för att äntligen störta USA på den globala ekonomiska scenen. Kort sagt, Kina slår det levande dagsljuset ur oss, och om vi vill bevara vår status som världens rikaste land måste vi börja öka vårt spel just nu.
Med andra ord, om den globala ekonomin var ett spel, skulle Amerika förlora mycket dåligt och Kina skulle ha all fart. Om du inte tror att Kina torkar golvet med Amerika inför resten av världen, håll utkik med oss ​​för att upptäcka lite häpnadsväckande statistik om uppgången för den kinesiska ekonomin och den amerikanska ekonomins undergång i den globala marknadsföra.

Men det här är nog inte planerat utan mer en konsekvens av bristen på unga och arbetare.

Listan

Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.