Heder var mycket, mycket viktigt liksom plikt

En historia säger det mesta om Carl Lidbom, född 1926, och den tid som var i mitten av 80-talet, och jag tänker på då jag besökte ambassaden i Paris, hans fru Lena och jag satt i rätten ihop i åratal, och det var dags för mig att skaffa en flygbiljett hem. Calle erbjöd sig att fixa en och han fick väl en bunt sedlar, och rann iväg, och var borta länge.

Skärmavbild    klDet var taxistrejk just då i Paris, och söndag så resebyråerna var stänga, och stán var väl igenproppad överlag, Calle hade gått ut till Orlyflygplatsen, och tillbaka, vilket förklarar varför han var borta länge.

Det hade aldrig fallit Calle in att vissla på sin privatchaufför och en ambassadbil, sätta på två flaggor längst fram och köra om och förbi alla såsom diplomatbilar kan, därför att min biljett var privat. Inte tjänsteärende, och då går ambassadbilen bort, och då återstår det bara att gå ett par mil.

Calle, och alla andra som jag träffade i dessa kretsar under 15-20 år, kunde nog i princip dö för sin stat; den svenska staten, landet, nationen och partiet. Lidbom har gett ut boken ”Reformist”, som visar hyfsat hur han tänkte om mycket, och den kom 1982. På 90-talet kom boken ”Ett uppdrag” baserad på de två år han förpestade tillvaron för SÄPO genom att utreda dem.

Skärmavbild    klIdag har vi politiker som åker dit stup i ett, finns ingen som helst moral i samhället idag, men det var inte så då, och rekordet innehar nog fru Erlander som ringde då hennes make Tage, och vår statsminister under en mycket lång tid och född 1901, hade dött och hon bad regeringskansliet att komma och hämta blyertspennor, och ännu ej använda kollegieblock de hade hemma, som tillhörde staten.

Idag ser man ofta att nutidssvensken antar eller utgår ifrån att det fifflades runt detta mord av skumma skäl, eller att folk handlat i egensyfte, och det tror inte jag alls.

På 70-talet hade en riksdagsman mycket sämre betalt än lärarna, och det var hedern i hedersuppdraget som var betalningen på många sätt, och Palme liksom Lidboms bodde vägg i vägg i varsitt mediokert radhus i Vällingby därför att de var inte högavlönade.

Skärmavbild    kl

Polismästaren Holmér, född 1930, uttalade sig på ett sätt så man fick intrycket att han visste varför Palme mördats, i KU-förhöret, och det samma gällde Lidbom.

Jag har inte en susning om de visste, eller ansåg sig gissa rätt, men allt tyder på att sen mordnatten gick ”alla” in för att skydda staten, landet, nationen, Palmes eftermäle, partiet inte minst, och jag gissar att hedern var central dvs fifflets motsatts.

Skärmavbild    klVi leker med tanken att Sydafrika låg bakom och hur skulle man förklara det på 80-talet för Svensson som avgudade helgonet Palme?

Jag skrev för några dagar sen att Palme öste ut miljoner över Mandela och hade jag skrivit samma text för 34 år sedan hade jag nog fått gå i landsflykt eftersom även Mandela var helgonförklarad.

Man kan nog hitta tusentals människor som Robert Gustafsson, som säger nedan att han blev felciterad då han hördes efter mordet på Palme, komikern satt strax framför Palme på bion.

Fru Palme tillät inte att förhör med henne bandades…  funkade att kräva det… Inget var normalt.

Skärmavbild    klVarför? Operation skydda nationens heder, Palmes heder och eftermäle, partiets heder…  och jag tror inte att jag är helt fel ute därför att heder var viktigt liksom plikt.

”Heder eller ära är ett antropologiskt och sociologiskt begrepp kopplat till social status, och handlar om andra människors uppskattning av andra familjer och släkter eller en människas personliga värde. Hederns syfte är att bevara ordningen i ett samhälle.”

”Plikt är ett etiskt och juridiskt begrepp som betecknar en skyldighet att utföra, eller låta bli att utföra, en viss handling.” Wikipedias text.

Den som tänker ”fiffel” eller ”korruption” tänker som man gör nu.

https://www.youtube.com/watch?v=sakflk3xbkU

Om Lena Holfve 18456 artiklar
Under 80-talet var Lena Holfve en uppmärksammad författare men slutade som yrkesförfattare år 1992, och startade upp IT-tjänster. Lena räknas som en av de absolut första pionjärerna på Internet i Sverige med start 1990-91. Då var det i princip bara Lenas domäner och Systembolagets prislista ute. Nu är Lena pionjär igen med ett slutet och privat sällskap i domänen lenaholfve.se och vars syfte är att studera vad som händer i världen, men i en privat sfär. Sedan år 2017 har det startats upp en liten bokproduktion, igen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.