Min mor ärvde 35.000:- runt 1960, och Marieberg inköptes för 31.000:-… och såldes för runt 5 miljoner i år.
Mellanskillnaden kallas i princip för inflation, exklusive att min far byggde till garagedelen, och ovanpå den en tvättstuga, en matsal och mitt sovrum.
Totalt la de nog ner 75.000:- som har blivit fem miljoner… och tuppen på skorstenen är kvar. Den klättrade min ena bror upp med och fäste, först snett, gör om gör rätt.
Vi kan alltså påstå att mamma ärvde miljoner, i dagens penningvärde, se filmer nedan.
Med egen strand och vatten
Fint bostadshus från sekelskiftet om 170 kvadratmeter boyta med stor altan som vetter mot sjön. 1,9 hektar mark och vatten, strandhus, egen strand och fiskerätt i eget vatten. Läs mer
Jag har många ljusa minnen ifrån Marieberg
Men också många mörka, som alla svenskar har och av samma skäl, som t.ex. att det var 1980 meter till skolan och man fick bara skolskjuts om det var 2000 meter. Den svenska idiotbyråkratin har alltid funnits under hela mitt liv.
Jag minns då grannens son, som var kriminalkommissarie, sprängde dynamit i sjön för att få kräftbete, det flöt död fisk i månader, och ”alla” såg till att han inte åkte dit. Korruptionen var utbredd då som nu.
Han klarade sig också då han sköt ner grantoppar på kronans mark till jul
Men då han var stupfull, när han förväntades vakta Nikita Chrusjtjov, gick det inte längre. Då fick han bannor.
Marieberg är ett mycket vackert ställe sommartid, och var det ifrån dag ett även om jag minns att mina bröder röjde mycket sly. Jag hade tio öre för varje al som jag skalade av barken på.
Det var bra betalt om man betänker att en Expressen kostade väl 25 öre. Rida en timme kostade 1.60 minns jag; sexton alnar blev en timme.
Eftersom jag inte fick skolskjuts hade jag en egen häst, inköptes för några hundralappar, och som jag red till skolan på, och den stallades i sopåkarens stall dagtid.
Jag var tvungen att försörja min häst delvis själv, och vi körde reklam med häst och vagn, folk fick tolka vid skidbacken, vi körde brudpar i lövad vagn, osv.
Det var många bondgårdar runtom där det också fanns hästar så helt unikt var det inte. Men det ansågs nog konstigt att stockholmare ville bo frivilligt ute på landet när Stockholm ansågs vara fullt av moderniteter och nöjen.
Vi flyttade dit i rekordfart vilket var min fars ”svar” på att min äldsta bror dragit på sig klagomål i skolan i Stockholm. Han hade väl kastat ett suddgummi, eller nått.
Varje sommar var det gymnastikläger på Malmahed, och damen till vänster sjunger lägersången som tusen och åter tusentals barn sjöng genom åren.
”Låt oss vara kamrater, här på Malmahed i några korta dar.
Tiden flyr fort och snart så har vi bara våra glada minnen kvar.
Här vi leka, simma, göra allt med kläm, och det nya för vi sedan med oss hem.
Till dem som ej fått va med här, där glädjen ständigt gästen är”.
Första lägret hölls redan 1927 fram till det avslutande lägret år 1975. De var obeskrivligt roliga!
Nu har du som är ung en bild av vad inflation är eller som pappa alltid sa om det faktum att pengarna alltid blir mindre och mindre värda;
– De rånar oss medan vi sover!
I Tyskland, som fick en hyper-inflation, blev pengarna så lite värda att det lönade sig att elda med dem. Många tror att ”eliten”, som de kriminella kallas, kommer att dra igång en hyperinflation för att den vägen betala skulder. Vi får se.
– Vill du ha problem ska du umgås med problematiker, sa alltid min far och så blev det ju när vi i val efter val gav makt till folk som inte kan nånting, noll kompetens, ingen yrkeserfarenhet, ingen utbildning, nada.
Det är långt mellan Marieberg, och tillvaron där det krävs en egen hagelbössa… men det är i tid inte ens ett helt liv, inte ens en generation.
Det har dock gått fort, precis som inflationen.
https://www.youtube.com/watch?v=o7pM9rct0VE
Det är väl ingen nyhet att inflation är ett permanent rån fast under falskt namn. Jag kunde leva i en hel vecka på en hundring, 1970 alltså.
Få i den unga generationen vet vad inflation är.